ECG-Clopedia
ECG-Clopedia
Tako Tsubo
Tako Tsubo Cardiomyopathie
Inleiding
Een van de meest indrukwekkendste hartspierziekten is Tako Tsubo cardiomyopathie. Dit syndroom is vernoemd naar een Japanse keramieken pot die dienst doet als inktvisval en door Japanse vissers gebruikt wordt om inktvissen te vangen, de Tako Tsubo. Tako betekent inktvis en Tsubo betekent pot. Zie figuur 1. Tijdens de contractie neemt het hart de vorm van deze inktvisval aan. Het syndroom treedt op onder extreme mentale stress en wel bij vrouwen na de menopauze. We spreken ook wel eens over stress cardiomyopathie, transient(catecholaminergische) myocardial stunning, transient neurogene myocardial stunting, transient left ventricular apical ballooning of ampulla cardiomyopathy . Omdat het syndroom zich soms manifesteert bij verlies van een dierbare, kennen we het ook als het gebroken hart syndroom(broken heart syndrome). Soms wordt dit syndroom ook gezien na een groot trauma, bij ernstige pijnen of na operaties. Zelden is er geen aantoonbare oorzaak.
Deze vorm van cardiomyopathie wordt gekenmerkt door het feit dat de gehele hartspier verzwakt is en tijdens de contractie de vorm aanneemt van de tako tsubo. Dit komt door een akinesie van het midden en apicale gedeelte van de hartspier met een compensatoire hyperkinesie van het basale deel(er ontstaat apicaal als het ware een ballon).
Interessant is het gegeven dat er ook een tegenhanger is van deze vorm van cardiomyopathie en wel het inverted Tsako Tsubo syndroom. Het wordt wel eens gezien bij feochromocytomen(bijnierschorstumor)waarbij er ernstige hypertensieve crisissen kunnen ontstaan. Nu is het apicale deel van het hart niet hypokinetisch maar hyperkinetisch terwijl het basale deel hypokinetisch is in plaats van hyperkinetisch. Hierbij lijkt het echocardiografisch alsof de inktvis zich schichtig uit de voeten maakt.
Voor wat betreft een uitgebreide beschrijving van de hemodynamische gevolgen van dit syndroom verwijs ik naar de volgende site: http://www.circulationpractitioner.nl.(cardiomyopathie)
Opvallend bij deze cardiomyopathie is dat er geen significante kransslagader afwijkingen gevonden worden. De symptomen(zie symptomen) zijn in 95% van de gevallen van voorbijgaande aard. Alle afwijkingen verdwijnen binnen enkele weken. Hetzelfde gebeurt met de typische ECG afwijkingen tijdens de acute fase, de subacute fase en de herstelfase. Zie ECG-kenmerken. Soms zijn de cardiac markers zoals troponine T en de CKmb een weinig gestegen.
Symptomen
De volgende symptomen treden op:
Ÿ
stunning;
Ÿ
hartfalen;
Ÿ
cardiogene shock;
Ÿ
pijn op de borst(zoals bij angina pectoris als gevolg van coronairlijden);
Ÿ
spasme van coronairvaten;
Ÿ
kortademigheid;
Ÿ
hartkloppingen of palpitaties(als gevolg van soms ernstige ritmestoornissen).
ECG-kenmerken
1.
Acute fase. Zie figuur 2:
Ÿ
ST-elevatie meestal in V3 t/m V6;
Ÿ
R-top meestal ongewijzigd. De R-top kan minder toenemen van V1 t/m V. Q-toppen kunnen ontstaan die in veel gevallen tijdelijke van aard zijn.
Figuur 2
2.
Subacute fase. Zie figuur 3:
Ÿ
QT-tijd verlenging(het meest op dag 3 en na 6 dagen weer normaal);
Ÿ
ontstaan van diepe symmetrische T-toppen in V3 t/m V6(het grootste op dag 3).
Figuur 3
3.
Herstelfase. Zie figuur 4:
Ÿ
de negatieve T-top wordt minder negatief en kan uiteindelijk weer normaal worden(figuur 5);
Ÿ
het QT-interval wordt normaal(ca 6 dagen).
Figuur 4